Wij zoeken jou! Bekijk onze 6 vacatures
Great place to work

De kogel is door de kerk: Universal Analytics stopt

DATA

Universal Analytics is vanaf 2023 verleden tijd

Het is je ongetwijfeld niet ontgaan: Google Analytics ligt onder vuur. De AVG gaf in januari aan dat het gebruik binnenkort mogelijk niet meer is toegestaan. In het artikel "Einde verhaal voor Google Analytics? Tijd voor meer uitleg", leggen wij uit wat er precies speelt. Het wachten was enkel nog op een inhoudelijke reactie van Google. Deze is er eindelijk! In het blog dat gisteren door Google werd gepubliceerd, is te lezen dat binnenkort gestopt wordt met het verzamelen van IP-adressen. Daarnaast stopt de zoekmachine gigant per 1 juli 2023 ook definitief met het verzamelen van data in Universal Analytics.

Toen 1,5 jaar geleden Google Analytics 4 werd geïntroduceerd, deden geruchten al de ronde dat er een eind zou komen aan Universal Analytics. Al die tijd was alleen niet bekend wanneer het zover zou zijn. Tot 16 maart jl: vanaf juli 2023 zullen Universal Analytics accounts geen data meer ontvangen en zal Google Analytics 4 het alternatief zijn.

De overstap naar Google Analytics 4

Al langer werd geadviseerd om Google Analytics 4 op te zetten en te starten met het verzamelen van data. Voor de meeste bedrijven zal dit dan ook geen problemen creëren. Ben jij nog niet overgestapt? Dan wordt dit nu toch echt de hoogste tijd.

Toch voelt het alsof deze stap naar GA4 sneller komt dan verwacht. GA4 is een privacy vriendelijker platform dan de voorganger en dit zal ongetwijfeld mee hebben gewogen in de keuze van Google om definitief te stoppen met Universal.

Lees ook: De voor- en nadelen van Google Analytics 4

Hulp nodig bij de overgang?

Wil jij aan de slag met Google Analytics of heb je nu een Universal Analytics account en heb je hulp nodig om te starten met Analytics 4? Wij ondersteunen je graag met het opzetten en inrichten hiervan.

Neem contact op