Wij zoeken jou! Bekijk onze 2 vacatures
Great place to work

YouTube SEO: Zo vergroot je de vindbaarheid van je video

video
seo
social

YouTube SEO om hoger te ranken met je video's

Wat veel mensen niet weten is dat YouTube, na Google, de meest gebruikte zoekmachine ter wereld is. Elke dag wordt er meer dan een miljard uur aan YouTube video’s bekeken. In Nederland telt het platform 9,3 miljoen gebruikers, waarvan 3,5 miljoen het platform dagelijks gebruiken. YouTube is dus immens populair. En dat is ook niet zo gek, want veel mensen visueel zijn ingesteld. Dit betekent dat het consumeren van video’s voor veel mensen veel gemakkelijker is dan geschreven inhoud.

YouTube groeit nog steeds, dus dit is het perfecte moment om mee te profiteren van deze trend. En dan te bedenken dat slechts 9% van alle kleine bedrijven een eigen YouTube kanaal heeft. Over gemiste kansen gesproken! Spring jij in dit gat? Uiteraard! Maar hoe zorg je er nu voor dat je video’s ook daadwerkelijk gevonden? Na het lezen van onderstaand stappenplan, heb jij de kennis om de vindbaarheid van je video te maximaliseren.

#1 Keyword research is key

YouTube is dus -net zoals Google- een zoekmachine. De eerste stap is om inzichtelijk te maken op welke zoektermen je graag gevonden wilt worden. Houd hierbij rekening dat, net als in Google, ook binnen YouTube de ene zoekterm populairder is dan de ander. Daarnaast zit er op sommige zoektermen veel concurrentie omdat er al veel video’s zijn over dit onderwerp. Een tool als vidiQ kan je helpen bij het maken van de juiste keuzes. Ook is handig om te kijken naar de suggesties die Youtube geeft bij het intikken van een zoekterm. De suggesties die verschijnen in de zoekbalk zijn populair onder gebruikers. Tip: wees niet te zuinig bij het selecteren van het aantal zoektermen. 

youtubeseo

#2 YouTube video uploaden en optimaliseren

Het is tijd om de video te uploaden! Voor een optimale vindbaarheid zijn er een aantal zaken om op te letten tijdens het uploadproces:

  • Titel
  • Omschrijving
  • YouTube tags
  • Bestandsnaam

Titel

Verwerk je belangrijkste zoekterm in de titel en zorg dat je titel uit minstens 5 woorden bestaat. Houd ook rekening met de lengte van de titel: max. 60 tekens. Net zo belangrijk is, dat de titel aanspoort om de video te bekijken. Als je video verschijnt in de resultaten, wil dat nog niet gelijk zeggen dat deze ook bekeken wordt. De titel moet dus prikkelen! Tips: stel een vraag, gebruik nummers en voorkom clickbait-achtige titels.

Omschrijving

In de omschrijving geef je aan waar de video over gaat. Ook voor de omschrijving geldt dat het belangrijk is dat je hier zoektermen in verwerkt. Neem hierbij de belangrijkste zoekterm 3 tot 5 keer mee en verwerk de belangrijkste zoekterm altijd in de eerste zin. Idealiter bestaat je beschrijving uit z’n 300 woorden. Dit is even een werk, maar daar krijg je ook wat voor terug!

YouTube tags

Tags zijn beschrijvende zoektermen die je aan video's kunt toevoegen zodat gebruikers je video kunnen vinden. Start met het toevoegen van de meest belangrijke zoektermen. Voeg vervolgens verwante zoektermen toe die naar boven zijn gekomen uit je keyword research. Je krijgt van YouTube veel ruimte om tags toe te voegen: max. 500 tekens. Gebruik deze ruimte!

Bestandsnaam

Een niet te onderschatten element van je video: de bestandsnaam! Sla je video op met een bestandsnaam waarin de belangrijkste zoekterm in is verwerkt.

#3 Laat je video (en andere video’s) opvallen

Het is belangrijk dat je video ervoor zorgt dat gebruikers zo lang mogelijk op YouTube blijven. Waarom? Dit levert YouTube meer advertentie-inkomsten op. Een sterke interactie op je video en op je kanaal zorgt er dan ook voor dat je video hoger rankt. Maar hoe stimuleer je dit?

Maak gebruik van de onderstaande tools:

  • Thumbnail
  • Eindscherm
  • Infokaarten


Thumbnail

De thumbnail is het gezicht van je video en bepaalt of iemand je video gaat bekijken of niet. Je kunt tijdens het uploaden van de video ervoor kiezen om een fragment uit je video als thumbnail te gebruiken. Handig, maar veel beter nog is om een zelfgemaakte thumbnail toe te voegen! Hiermee maak je je video nog aantrekkelijk en zorg je voor meer weergaven.

Eindscherm

Kijktijd is een belangrijke rankingfactor voor video. YouTube gebruikt deze statistiek in het algoritme als belangrijke maatstaf om video’s aan te bevelen aan zijn gebruikers. Door het gebruik van een eindscherm verwijs je kijkers, na afloop van een video, door naar andere relevante video’s op je kanaal. Zo verhoog je de kijktijd van je video’s op je kanaal. 

Infokaarten

Een infokaart is een tekst die tijdens het afspelen van een video verschijnt via een bescheiden pop-up. Met een infokaart stimuleer je kijkers om andere relevante video’s te bekijken, of zich te abonneren voor je kanaal. Interactieverhogend dus!

eindscherm-youtube

#4 Voeg een transcript toe om het af te maken!

Nice, je video is nu bijna helemaal SEO-proof. Zijn we nog wat vergeten? Ja! Het toevoegen van een transcript aan de video wordt vaak overgeslagen. Jammer, want dit is wel heel waardevol. Ook voor transcripts geldt dat je deze automatisch door Youtube kan laten toevoegen. Helaas is YouTube nog niet zo ver dat je deze automatische vertaling blindelings kan vertrouwen. Er staan vaak veel fouten in de ondertiteling en daarom is het advies om zelf een transcript toe te voegen of de geautomatiseerde ondertiteling van YouTube aan te passen. In het aangepaste transcript kun je, mits benoemd in de video, waardevolle zoektermen opnemen. Deze zoektermen zorgen ervoor dat YouTube de inhoud van je video beter begrijpt. Dit wordt meegenomen in de bepaling van de ranking van je video.

Aan de slag met YouTube SEO!

Je hebt nu alle tools en kennis om te rocken met je YouTube video! Toch nog wat extra hulp nodig? Of laat je het plaatsen van je video liever over aan onze specialisten? Neem contact op! Wij helpen je graag bij het nadenken over een topnotch YouTube SEO strategie.

Neem contact op