Wij zoeken jou! Bekijk onze 2 vacatures
Great place to work

Zijn heading elementen nog wel relevant?

SEO

Heading elementen belangrijk of niet?

Een tijd geleden was de H1 kop één van de belangrijkste SEO elementen op een pagina. Voor de volledigheid: de H1 kunnen we vergelijken met de kop boven een krantenartikel, maar dan op een webpagina. Omdat het algoritme van Google elk jaar slimmer wordt en content steeds beter begrijpt behandelen we in deze blog de volgende vraag:

Hoe belangrijk zijn heading elementen (H1, H2) voor de ranking van een pagina?

Google’s John Mueller beantwoord wekelijks SEO vragen. Deze week werd o.a. aandacht besteed aan de waarde van heading elementen. Daarbij de vraag of een pagina zonder H1 element alsnog goed kan ranken in Google.

Pagina’s zonder H1 element

Het antwoord is duidelijk. Pagina’s kunnen inderdaad ranken zonder dat ze een H1 element bevatten. Dit kan echter wel invloed hebben op de positie in de zoekresultaten.

Mueller: "Een pagina kan zeker ranken in de zoekresultatenlijst van Google wanneer deze geen of andere heading elementen bevat. Of dit succesvol gebeurt is een ander verhaal."
Bron: Google Webmaster Central office 7 augustus 2020

Dit kunnen we verduidelijken met een metafoor. Je kunt natuurlijk ongehavend uit je auto stappen na een ongeluk. Maar het feit dat je een gordel om hebt en een werkende airbag, hebben hier wel invloed op.

"Heading elementen helpen om een beter beeld te krijgen waar de pagina over gaat. Er zijn echter meer ranking factoren waar Google naar kijkt bij het beoordelen van een pagina."

Verschil tussen H1 en H2 elementen

Maakt het nog uit of je gebruikt maakt van H1 en/of H2 elementen?

H1 en H2 heading elementen zijn een belangrijke rangschikkingsfactor voor SEO. Welke er worden gebruikt (H1, H2) doet er minder toe. Het is belangrijker dat ze aanwezig om aan te geven bij Google waar een gedeelte van de inhoud over gaat.

Met heading elementen creëren we een hiërarchische structuur, net als een boek met hoofdstukken.
Weet jij direct waar een boek over gaat wanneer deze geen titel heeft? Daarnaast vind je het vast fijn wanneer het boek ook hoofdstukken bevat. 

Welk van de onderstaande teksten is beter te lezen?

tekst-met-of-zonder-heading-elementen

Door het gebruik van heading elementen helpen we de lezer en Google om de inhoud beter te begrijpen. En dat kan weer bijdragen aan betere rankings.

Het belang van heading elementen

Heading elementen zijn onderdeel geworden van de vele ranking factoren van Google. Dit zijn er inmiddels meer dan 200.

Als online marketing bureau adviseren wij om geen onnodige risico's te nemen. Waarom zou je heading elementen achterwege laten als het je online vindbaarheid positief kan beïnvloeden?

Mocht je vragen hebben over heading elementen of met een SEO vraagstuk zitten, neem dan contact op met één van onze specialisten.

Neem contact op!