Wij zoeken jou! Bekijk onze 6 vacatures
Great place to work

5 tips voor een succesvolle stage

Stage

5 tips voor een succesvolle stage

Bij het volgen van een studie, kan het lopen van stage bijna niet ontbreken. Natuurlijk begin je bij het zoeken naar een stage, maar dat kan nog wel eens lastig zijn. Je wilt namelijk veel leren, een leuk bedrijf, fijne collega’s en zo heb je nog veel meer eisen. Na het vinden van een stagebedrijf zal je gaan beginnen met je stage. Hoe weet je zeker dat je een goede keuze hebt gemaakt? Om het zoeken naar een stage en jouw verloop hiervan wat eenvoudiger te maken, kan je in dit blog 5 tips vinden die jouw stage gemakkelijker gaan maken! 

Tip 1: Voorbereiding is key

Voordat je start met de zoektocht naar een stageplek, is het belangrijk dat je je goed voorbereid. School stelt vaak veel eisen aan een stagebedrijf. Lees de algemene voorwaarden goed door en noteer belangrijke punten. Deze zijn te vinden in de cursuswijzer van jouw digitale leeromgeving of opleiding.  


Denk bijvoorbeeld aan:

 • Wat is de periode dat je stage moet lopen? 
 • Hoeveel uur moet je stage lopen?
 • Moet je een opdracht/scriptie maken en valt dit binnen de tijd dat je stage loopt of doe je dit in je eigen tijd?
 • Aan welke eisen moet het stagebedrijf aan voldoen? 
 • In welke markt of branche moet/wil je stage lopen?
 • Wat zou jij graag leren bij een stage?

Als je deze punten helder op papier hebt, wordt het makkelijker om met bedrijven in gesprek te gaan. Het bedrijf weet dan ook meteen waar ze aan toe zijn en of ze een stageplek aan kunnen bieden die voldoet aan de voorwaarden en die bij jou past. 

Tip 2: Zoek op tijd naar een stage

Nu je alle punten voor jezelf helder op een rijtje hebt, wordt het tijd om te zoeken naar een stage. Begin op tijd met het zoeken naar een stage, je bent namelijk niet de enige die een gave stageplek wil bemachtigen. Daarnaast heb je ook te maken met deadlines van school. Denk goed na over wat voor soort stage je wilt gaan lopen en bij wat voor soort bedrijf. 


Hoe vind je een stagebedrijf?:

 • Zoek op de vacaturebank van jouw school
 • Bekijk verschillende websites die vacatures plaatsen, dit kan bijvoorbeeld op Stageplaza.nl of Studentenbureau.nl
 • Bekijk websites van bedrijven die je aanspreken en kijk of er vacatures open staan, of stuur gewaagd een open sollicitatie 
 • Plaats een bericht op LinkedIn en gebruik je netwerk

Het is van belang dat je op tijd zoekt, aangezien er ook tijd overheen gaat voordat je wordt uitgenodigd. Het kan ook voorkomen dat jij niet de gekozen kandidaat bent, of dat jijzelf het bedrijf toch niet zo leuk vindt na een gesprek. 

Tip 3: Stel doelen

Yes, je bent aangenomen! Het is bijna tijd om te starten met je stage. Voordat je begint, is het zeer handig om van tevoren leerdoelen vast te stellen.. Doe dit samen met jouw begeleider in het bedrijf. Door de doelen op te stellen is het voor jullie beiden helder wat jij graag wilt leren en welke taken hierbij passen. Op deze doelen kan je vervolgens terugvallen bij je stagebegeleider, wanneer jij het idee hebt dat je niet het werk doet wat is afgesproken of niks nieuws leert. 

Daarnaast is het ook leuk om te zien welke doelen je hebt weten te  behalen aan het eind van je stageperiode. Waren je doelen misschien te makkelijk, of te moeilijk? En wat zou je een volgende stageperiode anders doen, of juist hetzelfde? Goed om over na te denken wanneer je je doelen nog eens terugkijkt. 

Tip 4: Bewaak je grenzen

De eerste weken van stage kunnen best wel spannend zijn. Je leert in een korte tijd veel nieuwe mensen kennen en ook veel nieuwe werksystemen. Het kan dan ook best overweldigend zijn en dan is het goed om jouw grenzen te bewaken. Geef aan wanneer iets te veel is of wanneer je meer hulp nodig hebt bij werkzaamheden. Zeg dit direct tegen jouw stagebegeleider, zodat diegene er ook van af weet. Je bent stagiair, wat betekent dat je er bent om ervaring op te doen en om te leren. Je bent er niet om alle vuile klusjes van je collega’s op te knappen.

Tip 5: Heb contact met collega’s

Hoe kan je er het beste achterkomen of het werkveld van je stagebedrijf wat voor jou is? Het antwoord is: meewerken en meepraten. Spreek regelmatig met collega’s over hun werkzaamheden en hoe de dagen gevuld zijn. Vraag of ze tijd hebben voor een 1-op-1 gesprek of een interview willen afnemen. Je collega’s zijn de beroepsprofessionals waar je veel van kan leren. Gebruik ze nuttig!  

Goede vragen die je aan collega’s kan stellen:

 • Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit? 
 • Wat zijn de werkzaamheden die je uitvoert?
 • Wat doe jij voor klant ‘X’?
 • Wat heb je gestudeerd?
 • Waarom heb je gekozen voor dit werkveld?
 • Wat vind je leuk aan je werk en wat minder leuk?

Je kan natuurlijk nog veel meer vragen aan je collega’s, dit zijn slechts voorbeelden. Het belangrijkste is dat je de bedrijfstak leert kennen en weet wat de dagelijkse werkzaamheden zijn. Dit helpt je om een mening te vormen over het bedrijf, maar ook zeker over het type werk.

Onthoud tijdens jouw stage vooral dat je er bent om te leren. Niet alleen over het vak, maar ook over jezelf. Kom er tijdens stage achter wat jij leuk en niet leuk vindt om te doen. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van jouw wensen voor de toekomst. Kom je er tijdens de stageperiode achter dat het werk niks voor jou is? Dan is dat ook een belangrijke uitkomst en kan je op zoek naar wat wel bij je past binnen de studie die je volgt.