Contact

Wat staat je te wachten met de nieuwe Google update van 2021?

Dit moet je weten!

SEO
GOOGLE
UPDATE

Wat staat je te wachten met de nieuwe Google update van 2021?

Dit moet je weten!

In de warme zomermaanden kondigde Google het al aan: er gaat een nieuwe en vooral grote update komen in 2021. Dat klinkt spannend! Deze update heet ook wel de Google Page Experience update en kan van invloed zijn op jouw website! Je kunt de page experience factoren namelijk meten op je website. Ben je benieuwd hoe dit allemaal zit? Wij leggen je graag uit wat je kan verwachten van de update in 2021 en hoe je ermee aan de slag gaat.

Wat houdt Page Experience in?

De term page experience komt je wellicht al bekend voor. Het gaat hierbij om de daadwerkelijke ervaring tussen een gebruiker en een webpagina. Je kunt hierbij denken aan factoren als: mobielvriendelijkheid, het veilig browsen, HTTPS en pop-ups van een website. Met de nieuwe update wordt er ook op de zogenoemde Core Web Vitals gelet. Dit zijn drie factoren die gaan over de laadsnelheid en ervaringen op een webpagina. De nieuwe update betekent echter wel dat een slechte ervaring van je webpagina kan gaan meetellen in je ranking in Google.

blogafbeeldinggooglepageexperience

Dit zijn de Core Web Vitals factoren:

LCP (Largest Contentful Paint)
Deze factor gaat over de laadsnelheid. Hoe snel zie je elementen op de pagina van de website?

FID (First Input Delay)
Hierbij gaat het om de interactiviteit, hoe snel kun je acties uitvoeren op een website?

CLS (Cumulative Layout Shift) 
Dit gaat om de visuele stabiliteit, verplaatsen de elementen bijvoorbeeld tijdens het laden?

Meer over deze factoren weten? In onze blog van 26 juni beschrijven wij deze nieuwe ranking factoren van Google uitgebreid!

Hoe meet je nu de page experience op jouw website?

Je kunt eenvoudig de nieuwe update meten door te kijken in Google Search Console of in Google Pagespeed Insights. Hier vind je de resultaten van je eigen website terug. Het is hierbij wel belangrijk dat je dit ook goed in de gaten houdt en kunt ingrijpen als dit nodig is. Je kunt je resultaten ook meten door gebruik te maken van de Google Chrome plugin: Web Vitals. Deze extensie laat je precies weten waar de verbeterpunten liggen op het gebied van laadsnelheid, user experience etc. voor jouw website.

Nog even in het kort

Google gelooft dat met deze nieuwe update de ervaring tussen een bezoeker en een webpagina nog beter zal zijn. Met de Google Page Experience update deelt Google als het ware een “routekaart” voor het updaten van de ervaringen voor een bezoeker op je webpagina. Het wereldwijde web zal hiermee gebruiksvriendelijker voor iedereen moeten worden.

Wanneer de update live gaat is echter nog niet duidelijk. Wel heeft Google laten weten dat zij 6 maanden, voordat de update officieel live gaat, weer een aankondiging zullen doen. De reden dat Google de nieuwe update nu al heeft aangekondigd is om bedrijven alvast voor te bereiden in deze tijden rondom de coronacrisis.

Alvast voorbereiden?

Wil jij je nu alvast gaan voorbereiden op Google Page Experience, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? WAUW staat voor je klaar! Onze digital marketeers zijn expert op dit gebied en zoeken het graag samen met jou uit. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, wij geven je graag advies.

Vrijblijvend contact